With only a few days left of the year, it's time to wind down and enjoy some well deserved time off with family and friends. Beata just arrived at the west coast and we are happy to be together the whole family (three people and two dogs!) for a few days full of food, love and Christmas cosiness! As true Swedes, fika is one of our main interest, and what's more Christmasy than a snowy saffron cake with cranberries?
/ A very Merry Christmas from Agneta & Beata + dogs Leroy and Elliot.
If you can't read Swedish, try Google translate!
Julkaka med saffran, tranbär och chokladigt snötäcke
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form som rymmer två liter.
Ingredienser
½ gram saffran
1 dl hett kokande vatten
225 gram smör
4 dl strösocker
4 ekologiska ägg
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär / 1 mask vetemjöl
Kräm
200 g Philadelphia cream cheese
3 msk vispgrädde
70 gr vit choklad
Blanda saffran och kokande vatten i en kopp och låt dra cirka 5 minuter. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Häll i saffransvattnet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50-60min. känn med en provsticka om den är klar. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Lägg creamcheesen i en skål och vispa den med elvisp. Koka upp grädden och lägg i den hackade chokladen. Dra bort den från plattan. Blanda ihop till en fluffig kräm. Toppa den kalla kakan med krämen och toppa med tranbär och sikta över florsocker. Man kan även garnera med några färska rosmarinblad.