Detta är en rätt som vi i vår familj älskar och därför har den också blivit en ständig favorit i repris. Om jag inte minns fel så är det ett recept som Fredrik Eriksson - han som idag bland annat driver restaurangen på nyrenoverade Nationalmuseum - gjorde för många år sedan i något matprogram för TV, då han sände från ett utekök i Italien. Detta är verkligen medelhavsmat när den är som bäst tycker vi! Har fått många förfrågningar om receptet när jag lade upp bilden på mitt Instagram - så här nedan ser ni det. Så enkelt och gott, kan det bli bättre?
Lax Carpaccio
Lax carpaccio
Ca 200g / person Rå lax i tunna skivor
2-4 st / person Salladslök (vi älskar lök så vi tar 4)
3-4 st / person Små kvisttomater (för dessa har god smak året om)
1-2 msk / person Rostade pinjenötter
1 msk / person Kapris
Saft av citron
Hyvlad parmesan
Flingsalt, svartpeppar
Olivolja
Basilikablad
Är det så att du tycker extra mycket om någon ingrediens så kan du självklart pröva dig fram till den mängd som passar dig.☺️
Gör så här;
Rosta pinjenötterna hastigt i het panna. Skär upp laxen i mycket tunna skivor. Lägg skivorna på ett stort serveringsfat (eller du kanske föredrar att göra portionsupplägg på mindre tallrik). Skär ned salladslök tunt, tomater i små tärningar. Lägg upp lök, tomater, kapris, pinjenötter och hyvlad parmesan på laxen. Pressa citron över - ca en 1/2 citron för två personer - och ringla olivolja över alltsammans. Avsluta med salt, svartpeppar och basilikablad. Servera gärna ett gott bröd till.
Buon appetito!