We donate 15 SEK per sold kaftan to cancer research ♡
We donate 15 SEK per sold kaftan to cancer research ♡
Cart 0

History of the Kaftan

Anita Pallenberg caftan caftans DUWE Kaftans history kaftan kaftans Talitha Getty

Kaftans

This post in only available in Swedish. For an extensive review in English of the history of the kaftan, please see here.

Eftersom vi förälskat oss i kaftanen som plagg ville vi lära oss mer om dess historia och ursprung! Vi vill börja med att säga att denna beskrivning av kaftanens historia inte är heltäckande, det finns otroligt mycket historia kring kaftanen som plagg, och här är ett urval...

Ordet ”kaftan” kommer från persiskan och betyder hellångt plagg med långa ärmar. Plagget är traditionellt sätt öppet framtill, men kan också ha knäppning. Kaftanen förmodas ha sitt ursprung i antikens Mesopotamien och dess popularitet som plagg spreds snabbt genom det ottomanska imperiet. Plagget blev en symbol för status och rikedom, där de lyxiga tygerna med sirliga utsmyckningar bidrog till att kommunicera bärarens status. När marockanska domare började bära kaftan blev det snart en symbol för makt. Men faktiskt har mer eller mindre alla kulturer genom historien haft sin version av ett kaftanliknande löst-sittande plagg. I Västeuropa har ordet kaftan kommit att bli ett samlingsnamn för alla former av löst-sittande plagg och tunikor som har designelement inspirerade av Mellanöstern eller Nordafrika. Den ursprungliga kaftanen däremot är ett plagg med en smal hellång siluett och långa ärmar. 

Fotot ovan visar Alexandra, barnbarn till drottning Victoria av England, i den kröningsdräkt hon bar under sin installation till tsarinna 1894. Hon var en av tidens stilikoner, bidrog därmed till trenden att bära plagg inspirerat av andra kulturer, vilket kom att bli mode i det Viktorianska England. Vad som också kom att bidra till kaftanens popularitet var dess lediga passform, något som stod i stor kontrast till de tight sittande mode som gällde vid tiden innan. Kaftanen som plagg spreds nu i västvärlden, det skall dock sägas att endast ett litet antal personer bar autentiska kaftaner, vilka de införskaffat under resor eller expeditioner.

Under 1950-talet och början av1960-talet börjar kaftanliknande plagg förekomma hos designers som Christian Dior och Balenciaga. Dessa hade formen av en löst sittande aftonklänning och var tillverkade i broderade eller mönstervävda sidentyg eller mönstrade blanka syntetmaterial.

Balenciaga´s löst sittande “trapeze” klänning
Marella Agnelli, Truman Capote´s Black and White Ball 1966
Yves Saint Laurent i Marrakech

I mitten av 60-talet beskriver amerikanska Vogue, med dess chefredaktör Diana Vreeland, kaftanen som ett måste för alla som ville leva det eftertraktade ”jetset”-livet. Hennes förkärlek till resor och plagg from andra kulturer gjorde att hon under sin tid som chefredaktör för Vogue producerar många reportage med just kaftaner. Bland annat i Marrakech, men även på andra platser i världen. Samtidigt börjar Yves Saint Laurent, som blivit förälskad i Marocko även han bära kaftan. Men framförallt börjar Yves Saint Laurent designa kaftaner till sina vänner, bland dem Talitha Getty, en av de mer kända jetset-personligheterna under tidsperioden.

Talitha Getty med sin man playboyen John Paul Getty Jr. fotade på en takterrass i Marrakech. En ikonisk bild från 1969.

Under slutet av 60-talet kom mode och musik att bli ett, ”free love and rock´n roll” generationen älskar kaftanen, och bär den dag som natt. Till skillnad från 50-talets modeller där kaftanerna av Dior och Balenciaga tillverkades av tunga sidentyger, är kaftanerna under slutet av 60-talet lätta och har ett mjukt fall. Materialen ska flyta runt kroppen när den som bär plagget rör sig.

Talitha Getty

Bianca Jagger

Anita Pallenberg, actress and muse of The Rolling Stones

Oj vad det är spännande med modehistoria. Tänk hur ett plagg kan skifta betydelse och utformning över tid på mode och ideal.

Vi är nyfikna på hur du tycker att en kaftan ska vara. Föredrar du öppen eller stängd? Med kort eller lång ärm? Berätta!

Kram,

Agneta & Beata

 


Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published